вторник, 7 апреля 2020 г.

Група №9 Допуски Урок№8, №9


Урок №8, №9 Вимірювальні інструменти та прилади
(штангенприлади, калібри)
Штангенци́ркуль (від нім. Stangenzirkel у сучасній німецькій — нім. Messschieber) — універсальний штангенінструмент, призначений для вимірювань з високою точністю зовнішніх і внутрішніх розмірів предметів, а також глибин отворів. Штангенциркуль — найпопулярніший інструмент вимірювання у всьому світі. Завдяки простоті конструкції та зручності в роботі, він — найулюбленіший в прецизійному вимірюванні.

На прикладі штангенциркуля ШЦ-I:
1.    штанга рухома
2.     рамка
3.     шкала штанги
4.     губки для внутрішніх вимірювань
5.     губки для зовнішніх вимірювань
6.     лінійка глибиноміра
7.     ноніус
8.     гвинт для фіксації рамки
Порядок відліку вимірів штангенциркуля зі шкал штанги і ноніуса:
·         зчитують число цілих міліметрів, для цього знаходять на шкалі штанги штрих, найближчий зліва до нульового штриха ноніуса, і запам'ятовують його числове значення;
·         зчитують долі міліметра, для цього на шкалі ноніуса знаходять штрих, що найближчий до нульової поділки і збігається з штрихом шкали штанги, і помножують його порядковий номер на ціну поділки(0,1 мм) ноніуса;
·         вираховують повну величину показів штангенциркуля, для чого до числа цілих міліметрів додають відчитані долі міліметра.
Види штангенциркулів[ред. | ред. код]
Штангенциркулі згідно з ДСТУ ГОСТ 166:2009
·         ШЦ-1 — штангенциркуль з двостороннім розташуванням губок для вимірювання зовнішніх і внутрішніх розмірів і з лінійкою для вимірювання глибин.
·         ШЦ-IC — (штангенциркуль із стрілочним відліком) для відліку вимірів замість ноніуса має відлікову стрілочну головку. У виїмці штанги розміщена рейка, з якою зчеплена шестерня головки, тому результати вимірювання штангенциркулем, що відповідають положенню губок, зчитують на круговій шкалі головки за розташуванням стрілки. Це значно простіше, швидше і менш обтяжливо для виконавця, ніж зчитування відліку по ноніусу.
·         ШЦТ-I — з одностороннім розташуванням губок, виготовлених з твердого сплаву для вимірювання зовнішніх розмірів і глибин в умовах підвищеного абразивного зношування.
·         ШЦ-II — з двостороннім розташуванням губок для вимірювання зовнішніх і внутрішніх розмірів і для розмітки. Для полегшення останньої оснащений рамкою мікрометричної подачі.
·         ШЦ-III — з одностороннім розташуванням губок для вимірювання зовнішніх і внутрішніх розмірів.
·          
За способом зняття показів вимірювання, штангенциркулі поділяються на:
·         ноніусні,
·         циферблатні — обладнані циферблатом для зручності і швидкості зняття показів,
·         цифрові — з цифровою індикацією для безпомилкового прочитування.





Штангенглибиноміри виготовляють з границями вимірювання від 0 до 160, 200, 250, 300, 400, 630, 1000 мм і з точністю відліку 0,02; 0,05 і 0,1мм
Штангенглибиномір типу ШГ має рамку з основою, що переміщується по штанзі. Вимірювальними поверхнями штангенглибиноміра є плоска основа і торець штанги. На штанзі нанесені міліметрові поділки; рамка має проріз, у якому розташовано ноніус.
При вимірюванні штангенглибиномір встановлюють його основою на краї отвору, а штанга висувається до упору у дно отвору чи пазу. Розмір визначається так же, як і за штангенциркулем.






Вимірювальні калібри
Калі́бр  безшкальний засіб вимірювальної техніки, призначений для контролю, який відтворює геометричні параметри елементів виробу, що визначаються заданими граничними лінійними чи кутовими розмірами, і який контактує з елементом виробу поверхнями, лініями чи точками[1]

.
На відміну від штангенінструментівмікрометрів та інших універсальних засобів вимірювання, калібрами не можна вимірювати дійсні розміри деталей та визначати їх числові значення. Калібри служать тільки для перевірки граничних розмірів деталей і визначення придатності як розмірів деталей, так і самої деталі. За допомогою калібрів з'ясовують виходить чи не виходить розмір, що перевіряється, за нижню або верхню границю розміру, тобто чи знаходиться дійсний розмір у полі допуску.

Види калібрів
За областю використання калібри поділяють на:
·         робочі, які застосовують для контролю виробів під час їх виготовлення на робочому місці;
·         приймальні, з якими працюють працівники ВТК (відділ технічного контролю) при прийомі виробів;
·         контрольні, які використовуються для контролю робочих калібрів і регульованих калібрів-скоб;
·         установчі, які використовують для установки на заданий розмір регульованих калібрів і вимірювальних засобів.
За видами контролюючих поверхонь розрізняють:
·         калібри-пробки;
·         калібри-скоби;
·         калібри-кільця;
·         калібри-втулки.
За видом контрольованого розміру калібри бувають нормальні й граничні.      
Нормальні калібри
Нормальними називають калібри, що відтворюють заданий лінійний чи кутовий розмір і форму контрольованих елементів деталей[1]. Нормальний калібр-шаблон застосовується для перевірки складних профілів.
Граничні калібри]
Граничний калібр — калібр, який відтворює прохідну та/чи непрохідну межу геометричних параметрів елементів виробу[1]. Граничні калібри мають два робочі розміри: один відповідає найбільшому граничному розміру, другий — найменшому граничному розміру. Один із зазначених розмірів називається прохідним (ПР), інший — непрохідним (НЕ).
 Граничні калібри бувають однограничними і двограничними.
Двограничний калібр — калібр, робочі поверхні якого мають геометричні параметри, які відповідають прохідній та непрохідній межам. Двограничні калібри за розміщенням робочих поверхонь бувають односторонніми і двосторонніми.
Однограничний калібр — калібр, робочі поверхні якого мають геометричні параметри, які відповідають прохідній або непрохідній межі
Граничними калібрами контролюють гладкі циліндричні, конусні поверхні, нарізні і шліцьові з'єднання, висоти виступів і глибини западин. Види граничних калібрів: калібр-скоба, калібр-пробка, різьбовий калібр-пробка, різьбовий калібр-кільце і т. д.
Граничні калібри застосовують для контролю отворів (пробки) і валів (скоби).
Двограничний двосторонній калібр для контролю циліндричних отворів
Двосторонній калібр-пробка М20х1,5 мм з полем допуску діаметра 6H. З лівого боку — прохідний, справа — непрохідний

Калібри-пробки для отворів, бувають наступних конструкцій:
·         пробки із вставками із дроту для контролю отворів діаметром від 1 до 3 мм;
·         двосторонні пробки, що мають вставки короткими хвостовиками для контролю отворів діаметром від 1 до 50 мм;
·         для контролю отворів діаметром від 30 до 100 мм використають односторонні пробки;
·         для контролю отворів діаметром більшим за 50 мм використовують пробки із неповним профілем;
·         контроль розмірів від 250 до 1000 мм здійснюють штихмасами.
Калібри-скоби виготовляють одно- і двосторонніми з листових заготовок або штампованими. Крім жорстких калібрів-скоб, промисловість випускає і регульовані скоби (важільні). Калібри-скоби для контролю валів мають наступні конструкції
Калібр-скоба для контролю циліндричних деталей

  *  скоба листова однобічна від 1 до 180 мм;
 *листова двостороння від 1 до 50 мм;
 *скоба штампована двостороння від 3 до 100 мм;
 *скоба регульована (вище за 8-ий квалітет) від 0 до 340 мм.
Матеріали для виготовлення калібрів:
*інструментальна легована сталь ХВГ,ШХ6, ШХ15;  інструментальна вуглецева сталь У8.
З метою підвищення (до 5 раз) зносостійкості калібри хромують або, у випадку скоб, оснащують вставками із твердих сплавів.
Придатність деталі перевіряють послідовним сполученням прохідного і непрохідного калібрів з деталлю. Деталь вважають придатною, якщо прохідний калібр під дією власної ваги або зусилля проходить, а непрохідний не проходить по контрольованій поверхні деталі. У цьому випадку дійсний розмір деталі перебуває між заданими граничними розмірами. Якщо прохідний калібр не проходить, деталь можна поправити, а якщо непрохідний проходить, деталь є непоправним браком, тому що розмір такого вала менший за найменший граничний розмір, а розмір такого отвору більший від найбільшого допустимого граничного розміру.
Контрольні запитання
1.Які матеріали застосовують для виготовлення калібрів?
2.Назвіть основні види калібрів.
3.Назвіть основні конструкції калібрів – скоб.
4. Назвіть основні конструкції калібрів – пробок.
5. Для чого застосовується нормальний калібр-шаблон застосовується ?
6. Для чого призначені калібри, їх недоліки?
7. Назвіть границі вимірювання штангенглибиноміром.
8. Для чого призначені штангенциркулі?
9 .Як поділяються штангенциркулі за способом зняття показів вимірювання?
10. Опішить будову  штангенциркуля ШЦ-I


Комментариев нет:

Отправить комментарий